Historien bakom Räck-Eriks Glänta

700 meter fågelvägen. Så nära är det från Räck-Eriks Glänta, på Avenboksgatan till Tegnérsgatan och bostaden där Erik och Alice Andersson byggde sitt hus 1956. En plats som paret valde ut med största omsorg, då den skulle passa en växande familj och ligga nära till det mesta som hör ett gott liv till; arbete, vänner och friluftsliv.

Källarverksamhet
Eftersom Erik hade entreprenörskapet i sitt blod, förvandlades snart det nya husets källare till en smidesverkstad, där man kunde se flitens lampa brinna även under helger och långt in på småtimmarna. Och det var i denna källare som Erik, under flinka fingrar, skapade sina allra första trappräcken i nära samarbete med hustrun Alice, som med samma entusiasm ”skötte resten”.

Ett välförtjänt smeknamn
Eriks alster blev mycket uppskattade och ryktet spreds snart om hans vackra och väl utförda smidesarbeten. Det föll sig därför naturligt att han så småningom gick under namnet ”Räck-Erik”. Men, en smålänning med ambitioner nöjer sig sällan med en källarverksamhet. Erik hade större planer än så och såg stora möjligheter att utveckla sin produktflora med andra typer av smideskonstruktioner. 1957 skalade han upp sin verksamhet till heltid och startade ett eget aktiebolag - Erik Anderssons Byggnadssmide AB. Det vi kort och gott numera kallar för EAB. Både företag och familjen växte och idag drivs EAB av andra och tredje generationen Andersson. Mycket har hänt och förändrats, men kärleken till Smålandsstenar består.

En plats för livet
När planerna började ta form kring att starta EAB Properties och bygga bostäder i Smålandsstenar, kändes det verkligen rätt. Här finns vår historia och här finns allt man kan önska av en plats att leva och bo på. Våra bostäder är byggda med hållbarhet och kvalitet som signum, men också det där lilla extra som gör att du vill bo här länge.

Smidesarbete signerat EAB
Extra roligt är det att Eriks verk, på sätt och vis, nu också lever vidare i flera detaljer i och runt våra bostäder. EAB har tillverkat och levererar alla balkongräcken, invändiga räcken och trappor i hus A. Vi har också tillverkat ståldörrar, cykelställ, skärmtak hus B, fasad och tak till gemensamhetshus. Detsamma gäller smidesarbetet till pergola och grillplats – nog så viktiga platser för att främja möten och fina stunder med varandra. Vi hoppas att du som bor hos oss ska uppskatta Räck-Eriks Glänta – en plats med en alldeles egen historia och med mycket omtanke i såväl det stora som i de små detaljerna. 

Välkommen till oss!